Ulice u kojima će djeca imati “pravo prvenstva” ubuduće će se sve više sretati u glavnom gradu Austrije

Novosti

Ulice u kojima će djeca imati “pravo prvenstva” ubuduće će se sve više sretati u glavnom gradu Austrije. Gradske vlasti u Beču će odabrane dijelove ulica u bečkim opštinama namijeniti samo za igru tj. za djecu i zatvoriti za saobraćaj.

“Ulica za igru” je način da se javni prostor građanima ponudi za nove ideje i koristi za igru”, kaže član gradskog vijeća za omladinu, Jürgen Czernohorszky.

Na ulicama će u dijelovima za igru na djecu paziti profesionalni pedagozi koji će animirati djecu da učestvuju u raznim igrama.

Djeca će moći da se igraju, trče, kreiraju, žongliraju, vježbaju, igraju se loptom, preskaču konopac, prave paukove mreže i još mnogo toga. Posebno atraktivna ponuda bit će mjesto gdje će djeca moći da uče da voze bicikl.

“Ulicu za igru” koristit će svi, kako djeca i omladinci tako i odrasli. Beč se ubraja među najbrže rastuće gradove Evrope zbog čega gradske vlasti proširuju mogućnosti korištenja javnog prostora u cilju povezivanja i poboljšanja zajedničkog života među komšijama.

Izvor: Klix.ba

Podijeli: