Presretači postaju noćna mora nesavjesnim vozačima, ali većina MUP-ova ih ne može priuštiti

Novosti

Presretači postaju noćna mora nesavjesnim vozačima u nekoliko bh. gradova te utječu na smanjenje broja saobraćajnih prekršaja, ali, nažalost, većina ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, kao i ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, ne mogu priuštiti kupovinu ovih skupocjenih policijskih vozila bez obilježja.

“Pratite nas” signal za zaustavljanje

U potrazi za presretačima saznajemo kako se samo veći gradovi u Federaciji BiH mogu pohvaliti vozilima od kojih se ne može pobjeći. Tako na ulicama glavnog grada vozače sve češće iznenadi vozilo na kojem svijetli natpis “Pratite nas”. Ovom signalizacijom presretači zaustavljaju nesavjesne vozače te im izdaju kaznu za saobraćajni prekršaj. Međutim, mnogi snime prekršaj bez zaustavljanja vozača.

“MUP Kantona Sarajevo ima dovoljan broj presretača i motornih vozila raznih tipova. Prosječno bilježimo dvadeset prekršaja na dnevnoj bazi s akcentom na prekoračenje brzine, nepoštivanje saobraćajne signalizacije i drugih težih prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja”, kazala nam je glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija.

Presretači u Sarajevu nedavno su uhvatili i sankcionisali motociklistu koji se kretao brzinom od 153 kilometra na sat. To je najbrži vozač kojeg su u proteklom periodu uhvatili sarajevski presretači.

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona posjeduje dva presretača. Glasnogovornik ove institucija Ljudevit Marić govori nam kako najveći broj saobraćajnih prekršaja u ovom kantonu prave vozači iz drugih kantona ili država.

“Prema posljednjem izvještaju, imali smo veći broj saobraćajnih nezgoda, dok je broj smrtno stradalih manji. S druge strane, promet je uvijek isti. Oni koji prvi put prolaze magistralnom cestom prema Mostaru, koja uvezuje cijelu regiju, najčešće prave prekršaje. Mostarci uglavnom ne voze brzo”, kazao nam je Marić.

MUP TK nema saobraćajnu policiju

Na ulicama Zeničko-dobojskog kantona također su aktivni presretači koji uspješno sankcionišu vozače koji jure nedozvoljenim brzinama, dok MUP Tuzlanskog kantona nema čak ni saobraćajnu policiju.

“Jedinica za saobraćaj jedino može tražiti nabavku presretača, ali mi to nemamo. Nikad niko nije spominjao ta vozila na sastancima, niti je razmatrana njihova nabavka”, rekao nam je glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

MUP u manjem bh. entitetu također proteklih godina nije izdvojio novac za kupovinu policijskih vozila bez obilježja.

Kantoni koji imaju presretače trebali bi ih prije svega koristiti za kontrolu saobraćaja na autoputu i magistralnim cestama, smatra direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

“Presretači su veoma efikasno i učinkovito sredstvo sprečavanja saobraćajnih prekršaja ili preventivnog djelovanja. Istina je kako su takva vozila skupa, ne samo zbog vrste vozila, već i zbog jačine, brzine te opreme koja se ugrađuje u njih. Oni MUP-ovi koji mogu osigurati ta sredstva, trebali bi ići u smjeru nabavke presretača”, naglasio je Lukač.

Ono što je najvažnije, presretači koji su aktivni u nekoliko bh. gradova nikome ne praštaju prekoračenja brzine i svima pišu kazne. Sigurnosni zvaničnici vjeruju kako na ovaj način mogu utjecati na jurnjavu koja je obično najveći uzročnik teških saobraćajnih nesreća u BiH.

Izvor: Klix.ba

Podijeli: